Thursday, April 28, 2016

Resepi Sehat Senang Buat, Cepat Makan



Hi you all,

Hari ni nak share dengan you all resepi senang dan cepat disediakan tanpa perlu dimasak. Tak nak cakap banyak-banyak sebab I memang busy naw naw, so apa kata you all tengok sendiri 10 resepi ni, bahan-bahan dan cara-cara untuk menyediakannya.

10 Resepi tidak perlu masak dan mudah untuk disediakan




No 1 : Yogurt-Berry Cups


Resepi ini cukup mudah untuk membuatnya dan sedap dimakan sebagai dessert. Cara-caranya seperti berikut; 

Kacaukan sesudu madu kedalam yogurt untuk menjadikannya manis dan lemak berkrim. Kami sukakan dish ini dicampurkan dengan beberapa biji berries yang fresh dan beberapa biji kacang untuk tambahan protein dan lemak sihat.


bahan-bahan

4 sudu teh Madu

1 cawan yogurt Greek atau plain yogurt

2 1/4 cawan strawberi, dihiris

1 cawan blueberry

Dicincang, walnut bakar


penyediaan


Pukul 4 sudu teh madu ke dalam 1 cawan yogurt. masukkan 1 sudu campuran yogurt ke dalam setiap 4 gelas parfait atau mangkuk kecil. Lapisan setiap bahagian dengan 1/2 cawan strawberi, campuran yogurt 1 sudu, 1/4 cawan blueberry, 1 sudu campuran yogurt, dan baki 1/4 strawberi cawan. Selesai dengan baki campuran yogurt 1 sudu dan 1 sudu dicincang kacang.




No 2 : Soup tembikai susu dengan pudina


Kita di Malaysia mudah untuk mendapatkan tembikai susu sepanjang tahun dan mudah untuk mendapatkan daun pudina. Resepi yang mudah ini anda harus cuba. 150 Kcal satu hidangan, cukup sesuai dimakan bersama salad. 


bahan-bahan

1 tembikai besar

1/4 cawan madu

1/2 cawan jus oren

1 1/2 sudu besar dicincang halus pudina segar, ditambah tangkai kecil untuk hiasan, pilihan


penyediaan

1. Potong dua tembikai, buang biji dan buang kulit. Potong isi tembikai menjadi ketulan besar. (Anda perlu mempunyai kira-kira 6 cawan.)

2.Blendkan tembikai, madu dan jus oren dalam pengisar. Pulse atau kisar sehingga halus. Pindahkan ke dalam mangkuk besar, tutup dan sejukkan sekurang-kurangnya 2 jam.

3. Sebelum dihidangkan, kacaukan sup dan masukkan pudina. Hidangkan sejuk.




No 3 : Smoothie Salad


Nowadays, banyak orang bercakap tentang detox, pentingnya detox untuk mencuci racun-racun yang ada dalam badan. So resepi mudah ini antara salah satu cara mudah untuk anda buat, dan paling penting sedap dimakan tanpa perlu dimasak. 


bahan-bahan

1/2 cawan jus lobak merah

02/01 avokado masak kecil, dicincang (1/4 cawan)

1/4 cawan bayam

1/4 cawan ais

3 sudu jus wheatgrass beku dicairkan

2 sudu besar dicincang ketumbar segar

1 1/2 sudu besar jus lemon segar

1 sudu flaxseeds

1/2 sudu teh serbuk teh

Secubit garam laut


penyediaan

1. Blend semua bahan dalam pengisar sehingga sebati. Tuangkan ke dalam gelas hidangan sejuk, dan siap untuk dinikmati. Senangnya ^_~




Green Tomato Gazpacho


Peerrgghhh nama pun dah gempak kan??? Apa kebenda tu? Gazpacho ini macam salad dalam mangkuk, dan resepi ni kaya dengan Vitamin C daripada tomato hijau buatkan soup sejuk ini menarik.

Nota: Jika anda tengah cut karbo, jgn masukkan roti.


bahan-bahan

3 ulas bawang putih , dihancurkan

1 cawan serbuk roti segar ( daripada kira-kira 2 keping roti, keruping dikeluarkan)

1/4 cawan cuka

1/3 cawan minyak zaitun

2 poun tomato hijau atau tomatillos , dibilas, dicincang kasar

2 timun , dikupas , pilihan , dicincang

2 sudu besar thyme segar

2 sudu besar dicincang parsli segar atau daun ketumbar

1 sudu teh Tabasco , atau lebih secukup rasa

Garam dan lada hitam

Croutons untuk hiasan , pilihan


Penyediaan

1. Gabungkan bawang putih, bread crumbs, cuka, dan minyak zaitun dalam blender. Blendkan. Tambahkan tomato, timun, thyme dan parsley. Blendkan, tp jangan hancur sangat. Alihkan ke dalam mangkuk besar dan kacaukan dengan 2 cawan air sejuk dan season dengan tabasco, garam dan blackpepper.

2. Tutupkan dan masukkan dalam peti sejuk selama 2 jam.




No 5 : Shredded Root Salad


Mentah dan cukup sihat, penuh dengan rasa manis dan crunchy. Tips nya, jangan pikir sangat semasa nak potong sayur. Boleh pakai food processor, mandolin ataupun pisau je. Pastikan anda shred beet root last untuk dapatkan warna kemerah-merahan.


Bahan-bahan

2 lobak merah besar (beetroot)

1 akar saderi kecil, dikupas dan potong

6 radishes,

1 epal besar, seperti Granny Smith, potongkan

2 bit (kira-kira 8 oz)

Jus lemon 1

2 sudu cuka cider

1/3 cawan yogurt

2 sudu Dijon mustard

Minyak zaitun 1/3 cawan

1 sudu teh garam

1/2 sudu teh lada hitam

1/3 cawan campuran herba segar, seperti pudina, Dill, dan pasli


Penyediaan

1. cincang lobak merah, akar saderi, lobak, epal, dan bit dalam pemproses makanan atau pada parut kasar daripada parut kotak (mandolin), berakhir dengan beetroot kerana ia mengeluarkan warna dan supaya ia tidak mengotorkan sayur-sayuran lain. Kacaukan dengan rata dalam mangkuk besar dan ketepikan.

2. Kacaukan bersama jus lemon dan cuka kemudian masukkan yogurt dan Dijon sekali. Masukkan minyak zaitun sedikit demi sedikit, Garam dan lada hitam secukup rasa. Tambahkan herba kepada sayur yang telah dipotong dan gaul dengan spatula. Hidangkan sejuk atau pada suhu bilik.




No 6 : Hummus bawang putih dan tomato


Hummus adalah snek/pembuka selera favorite kerana ianya sedap, memenuhkan dan dibuat daripada kacang kuda, salah satu kacang paling sihat di dunia. Kacang kuda yang kaya dengan fiber, vitamin dan mineral dan merupakan plant based protein yang mudah dihadam. Tomato yang telah dikeringkan pula manis dan memberikan dos potassium yang tinggi.


bahan-bahan

Semburan memasak

2 (6 inci) Pitas , setiap dipotong menjadi 10

Air 1/4 cawan

2 sudu makan tomato dicincang

Garam 1/2 sudu teh

1/4 sudu teh serbuk lada hitam hitam

2 ulas bawang putih

1 (15 auns) boleh kacang kuda (kacang garbanzo ) , toskan


penyediaan

1.Panaskan ketuhar kepada 425 °.

2.Kot baking paper dengan minyak semburan memasak. Letakkan pita wedges pada kuali dan kotkan dengan semburan minyak masak. Bakar pada suhu 425 ° untuk 6 minit atau hingga keemasan.

3.masukkan air, tomato , garam, lada , bawang putih, dan kacang dalam pemproses makanan , dan proses sehingga sebati. Hidangkan dengan roti pita bakar yang telah siap dibakar tadi.




No 7 : Salad Jagung dan avocado


Anda boleh makan menu yang cukup manis dan crunchy ini dan ianya 100% vegetarian dgn 14gm protein setiap hidangan yang boleh siap dimakan dalam masa 20 min. Kami sukakan lemak sihat daripada avocado dan anda boleh buat satu hidangan besar dalam satu mangkuk.


bahan-bahan


2 Romaine salad, koyak menjadi ketulan kecil (kira-kira 12 cawan)

1 (15 auns) boleh kacang pinto , toskan dan dibilas

1 1/2 cawan biji jagung segar ( kira-kira 3 telinga)

1 avocado , dicincang

1/2 bawang merah , dihiris nipis

1/2 cawan segar tangkai daun ketumbar

2 sudu besar minyak zaitun

3 sudu besar jus limau segar

1/2 sudu teh jintan putih

Garam 3/4 sudu teh

1/4 sudu teh lada

02/01 (9 auns ) beg dibakar cip tortilla (pilihan)


penyediaan


1. Campurkan salad dan 5 bahan-bahan berikut (sehingga ketumbar ) dalam mangkuk besar.

2. gaulkan bersama-sama minyak dan 4 bahan-bahan berikut (sehingga lada) di dalam mangkuk kecil. Hujan renyai-renyai atas salad ; melambungkan. Hidangkan dengan cip, jika dikehendaki.




No8 : Chilled Tutti Frutti 
Poppy Seed Salad

Salad ni lagi menarik daripada salad biasa. Kaya dengan buah termasuk berry, nenas dan mangga dgn dressing yg tak begitu manis dan poppy seeds.


Bahan bahan

1 biji Oren, dikupas kulit dan juice kan

1/4 cawan daun pudina dipotong halus

3 sudu minyak zaitun

2 sudu poppy seed

2 sudu cuka beras

1/4 sudu garam

1 nenas potong dadu

1 mangga dipotong

2 apricot peach atau plum (dried)

4 cawan berry

1/4 biji promegranate


Penyediaan

1. Dalam mangkuk besar, gaulkan 1/4 juice Oren, kulit Oren, pudina, poppy seeds, cuka dan garam. Campurkan buah dan gaulkan.

2. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama sejam. Hidangkan sejuk





No 9 : Almond, Kailan dengan plum dan Goat cheese.


Kailan, mudah didapati di negara kita. Tapi kebiasaan yang kita biasa dengar masak kailan ikan masin jelaa kan!!!. Tapi sebenarnya kailan ni kita boleh buat salad juga. Cara-caranya;


Bahan_Bahan


1 sudu besar jus lemon

1 sudu besar madu

1 sudu teh kicap cair

1/2 sudu teh mustard Dijon

1 sudu besar minyak zaitun

1 paun Kailan, dan dihiris nipis ( kira-kira 8 cawan) – buang batang. tinggalkan daun sahaja

1/4 cawan hirisan badam berpengalaman (seperti Almond Accents )

2 plum,dipotong

2 auns goat cheese

1/4 sudu teh serbuk lada hitam hitam

Penyediaan

1. Kacaukan bersama 5 ingredient pertama dalam satu mangkuk besar. Campurkan ingredient yang lain gaulkan besama sehingga sebati. Hidang setelah siap.




No 10 : Sandwich Roast Beef Pumpernickel dengan Roasted Red Pepper, Arugula and Goat Cheese


Wow!!! nama pun dah panjang dan sedap. Kalau anda teringin nak makan sandwich yang besar dan terbaik, inilah sandwich nya. Versi ini kaya dengan sayur hijau, vitamin daripada peppers dan fiber daripada pumpernickel.


bahan-bahan

3 auns keju kambing (goats cheese)

8 keping roti pampernikel

4 daun salad hijau daun

12 auns dihiris nipis daging lembu panggang tanpa lemak

4 lada merah ( 2 auns setiap satu) , toskan, dibilas, dipotong dua

4 sudu teh cuka balsamic


penyediaan


1. spreadkan keju kambing pada 4 keping roti.

2. Susun 1 daun salad pada setiap satu daripada 4 keping roti keju -setiap lapisan rofi di letakkan 3 auns daging panggang.

3. Top dengan lada merah, renjiskan cuka balsamic , dan tutup dengan keping kedua roti. Hidangkan.

Hhhmmmm senangkan nak sediakan menu-menu ni, siapa kata makanan diet tak sedap?? Bukan setakat sedap tapi senang dan cepat, tak perlu masak jimat gas. Beside that, you all tak makan makanan bergoreng, berminyak dan boleh kawal garam dan gula you all.

Ok till here selamat mencuba, selamat berdiet untuk sehat dan kurus ^_~.

Sharing is Caring, Caring is Loving

No comments:

Post a Comment

JOM DERMA DARAH DI PUSAT DARAH NEGARA #blooddonor

JOM DERMA DARAH, FOLLOW PUSAT DARAH NEGARA UNTUK INFO ATAU HADIR KE PUSAT DARAH NEGARA UNTUK MENDERMA 11 Januari 2024 : Sehingga jam 3.30 pe...